Selasa, Mei 17, 2016

[ 20 Gambar ] Inspirasi Kek Umpama Batu Permata dari Olga Noskova, Cake Artist Dari Russia.


Kesemua gambar - gambar ini diambil dari Instagram Olga Noscova, seorang cake artist yang sangat berbakat. Baru baru ini selepas di popularkan oleh Buzz Feed, nama dan hasil kerja beliau terus melonjak naik sehinggakan Britney Spears pun memuji beliau.

Jom layan hasil kerja beliau.

Isnin, Mei 09, 2016

Inspirasi Bake : [ 31 gambar ] Hiasan kek kawin yang cantik dan unik dari seluruh dunia!


Kek perkahwinan ialah kek impian supaya ianya menjadi kek paling cantik dan diingati sampai bila - bila. Dalam mencari yang terbaik pastinya bakal pengantin akan cuba sehabis baik mendapatkan idea menarik. 

Apakata kami cuba bantu anda dengan memberikan 23 inspirasi kek kahwin yang unik dari seluruh dunia!









































{ cakeyourday }














{ regilla }





Isnin, Mei 02, 2016

Inspirasi Bake : [ 20 gambar ] Trend paling meletup.. Kek Ombre!


Disana sini anda boleh lihat Ombre berada dimana - mana, dari Hijab, hiasan dinding, perabot hinggalah ke tema perkahwinan. Disebabkan ianya terlalu trending sekarang nie, kami pun tak mahu terlepas dari menyajikan inspirasi menarik bagi anda. Cuma kali ini kita fokuskan pada kek sahaja, cupcakes, dekorasi majlis dan banyak lagi akan muncul dari konesep Ombre ini.

Kami cuba kumpulkan sebanyak mana warna yang mungkin sesuai untuk anda jadikan pilihan bagi tema majlis anda. Ada sesetengahnya itu terlalu sweet sampai kami pun rasa teruja nak dapatkan satu.

Isnin, April 25, 2016

Inspirasi Bake : [ 20 gambar ] Kek dan cupcakes kasut yang amat sesuai dijadikan hantaran perkahwinan!


Bagi peminat fesyen, tentunya pada hari bahagia juga mereka inginkan ianya dilengkapi dengan pebagai barangan fesyen terkini. Maka dalam pemilihan hantaran perkahwinan, selain menghadiahkan kasut yang sebenar, mereka juga boleh membuat kelainan dengan memberikan kek ataupun cupcakes berbentuk kasut yang boleh memberikan kejutan kepada para tetamu. Kek sebegini boleh ditempah dan diberikan sentuhan peribadi seperti warna, hiasannya supaya sedondon dengan majlis.

Namun idea ini juga boleh dijadikan kek harijadi juga tau!


Isnin, April 18, 2016

Info : Senarai Kedai Bahan Bakeri, Peralatan Dan Utensil - Putrajaya

Info : Senarai Kedai Bahan Bakeri, Peralatan Dan Utensil - Labuan

Isnin, April 11, 2016

Inspirasi Bake & Design : [ 14 Gambar ] Idea Majlis Harijadi My Little Pony Friendship Is Magic!


Sekarang nie trend kek My Little Pony dikebanyakkan majlis harijadi. Khusus bagi peminat animasi ini pastinya mereka nakkan majlis bertemakan ini sebagai sambutan majlis harijadinya.

Jadi alang - alang anda dah nak buat preparation tu, apakata tengok idea yang kami ketengahkan ini dan mungkin boleh dibuat oleh anda sendiri sebagai projek DIY bagi menjimatkan kos majlis nanti.

Isnin, April 04, 2016

Inspirasi Design : [ 10 gambar ] Hiasan Dalaman Bakeri Kek Yang Mungkin Menjadi Impian Anda!


Bagi setiap kita yang sudah memulakan perniagaan didalam bidang bakeri secara online, pastinya ada memasang impian untuk membuka sebuah kedai bakeri sendiri. Pastinya angan - angan itu boleh menjadi kenyataan nanti dengan usaha yang kuat.

Isnin, Mac 28, 2016

Info & Tips : Buah Lemon



Lemon ialah sejenis buah limau yang dianggap sebagai buah 'serbaguna' yang mempunyai pelbagai kegunaan. Ia datang dari keluarga citrus. Lemon mempunyai jus yang berasid.

Isnin, Mac 21, 2016

Inspirasi Design : [ 20 gambar ] Inspirasi Backdrop Photobooth Untuk Majlis Anda, Jom DIY!


Sudah menjadi trend masyarakat sekarang kalau nak buat majlis pastinya ada acara bergambar beramai - ramai, maklumlah ketika majlis itulah kita berjumpa semula dengan rakan ataupun saudara mara lama.

Isnin, Mac 14, 2016

Inspirasi Tutorial : Kek Frozen Elsa Gaya Runaway!


Kek anak patung seperti Barbie juga kini sudah diberi gaya baru, termasuk juga anak patung Frozen Elsa. Kini gaya runaway yang penuh dengan alunan gaun yang membuai - buai menjadi pilihan si comel yang meminatinya.

Isnin, Mac 07, 2016

Inspirasi Design : Lihat 12 Idea Genius Untuk DIY Fotografi Gambar Resepi Yang Telah Anda Hasilkan! #2

Isnin, Februari 29, 2016

Inspirasi Tutorial : [ Video ] Mudahnya Nak Buat Bunga Chrysanthemum Menggunakan Buttercream!


Belajar bagaimana untuk menghasilkan bunga - bungaan Chrysanthemum umpama taman dengan buttercream

Isnin, Februari 22, 2016

Info & Tips : Kenali Pelbagai Jenis Coklat Masakan.



Sebenarnya, terdapat pelbagai jenis coklat dengan rasa coklat dan cara penyediaan yang berbeza di pasaran. Didalam pasaran dunia ada pelbagai jenis coklat yang ditawarkan, ianya tidak terhad kerana pasaran dan pemintaan yang tinggi merangkumi seluruh dunia.

Isnin, Februari 15, 2016

Inspirasi Tutorial : Cupcake Topper Ruffle LOVE menggunakan Fondant.



Kalau selalunya anda tekap atau bentukkan cupcake topper yang berbentuk LOVE, kini anda boleh cuba cara yang kreatif lagi menarik ini dari blog minted.com. Tutorial secara langkah demi langkah di tunjukkan untuk anda yang ingin mencuba. 

Tengoklah cupcake yang simple ini dah jadi sangat cantik dengan penambahan cupcake topper ini.

Lihat keseluruhan tutorial di sini.






Isnin, Februari 08, 2016

Inspirasi Tutorial : Cupcake Love Bug yang sangat comel!


Sangat comel kan? Kreatifnya Carie Sellman yang berkongsi tutorialnya di The Cake Blog buatkan kita hampir tak percaya ianya adalah kek. Sebijik macam anak patung comel yang selalu diletakkan didalam kereta. Nak membuatnya rupanya tersangatlah mudah, anda hanya perlu melihat secara detail berkenaan tutorial ini di sini

Selamat Mencuba!