Resepi & Tutorial : Coffee and Chocolate Chip Cupcakes


Resepi nie memang feberet kami sekeluarga..

ok.. saye mengaku yang saya nie coffee addict.. so kalo boleh semua nak ade rase coffee.. 

Seingat saya 1st time membakar, kek pertama saya pun kek coffee.. yelah kalo nak try sure nak yang sedap pada selera kite kan and semestinya kini menjadi favourite kami suami isteri.

Resepi nie tiada gamba baru.. gamba lama.. lebih kurang 3-4 tahun lepas.. itupun  boleh la kan.. 




1/2 cawan butter.. dalam suhu bilik
1 3/4 tepung serbaguna
2 sudu teh baking powder
1 sudu teh baking soda
1 cawan gula castor
1 sudu teh perisa kopi @ 2 sudu teh nescafe yang sudah di bancuh pekat
2 biji telur gred A
1 cawan cip coklat





panaskan oven ke 180'c. tengok jenis oven yea..

kalau yang jenis cepat panas tu guna 170'c shj. (kenalpasti jenis oven anda)

ayakkan tepung, baking powder dan baking soda, ketepikan.

menggunakan mixer pukul butter sampai kembang dan masukkan gula castor dan pukul lagi sehingga butter bertukar menjadi putih,

kemudian masukkan perisa kopi @ nescafe dan masukkan pula telur satu persatu,

kemudian masukkan tepung yang telah diayak dan kacau menggunakan senduk kayu, tak perlu di pukul secara cepat cukup dengan memastikan adunan itu sebati,

akhir sekali masukkan coklat chip dan kacau rata.

masukkan ke dalam paper cup dan bakar selama 20 - 30 minit.. cucuk dengan toothpick untuk pastikan..

sejukkan dan makan.. 

kalau rajin buatlah buttercream icing yang ditambah perisa coffee jugak.. tp kalo yang mcm nie sedap makan camtuh jer.. sebab nanti akan rasa both choc chip tu dengan coffee pada kek tu.. memang meletup kebabonm!!




Jangan terkejut dengan rupanya yang nampak keras pada luaran.. sebab nanti bile gigit kat dalam tu gebu giler..



Selamat mencube yea..


Dikuasakan oleh Blogger.