Resepi : Nasi Briyani & Ayam Briyani & Sayur Campur

menu bulan posa.. 

kebetulan aritu teringin nak makan nasi briyani nie.. 

so surf la sampai jumpe blog kak G.. nampak menarik sangat nasinyer.. jadi kite pun cube la.. 

bezanyer ialah kami tak gune beras basmathi.. gune beras wangi jer.. jadi tak jadi la kot.. ape2 pun saya paste kan la resepi beserta link ke blog Kak G yea.. tapi resepi yang di pastekan nie ikut cara yang saya buat based on resepi kak G.. sebab ade bahan yang tak letak.. kalo nak full resepi bole jer ke blog Kak G...

Nasi Briyani Kak G




750 gram @ 4 cawan beras Basmathi
1 cawan bahagian tulang ayam
1/2 cawan minyak sapi
2-3 sudu minyak jagung

Bahan A

5 ulas bawang merah - di mayang nipis
3-5 ulas bawang putih - di mayang nipis
1 labu bawang besar - di cincang
1 inci halia muda - potong lebar
1 batang serai - potong dua dan ketuk
3-5 kelopak bunga lawang
3-5 bunga cengkih
2 inci kulit kayu manis
3 biji buah pelaga - ketuk biar pecah
secubit jintan manis
2-3 helai daun salam
3 helai daun pandan, carik2kan serta simpul

Bahan B

2 cawan susu cair
1/2 cawan santan sedang
1 batang daun sup - ketuk dan potong anggaran 1 inci
1 sup bunjut
cili merah - di potong petak
garam secukup rasa
1-2 sudu rencahan rempah masakan briyani ayam atau daging
2 biji tomato masak ranum - potong bulat nipis
13-14 cawan air





basuh beras, rendam selama 30 minit hingga sejam.. dan juga basuh tulang ayam.. toskan kedua-duanya...

tumis semua bahan A hingga naik bau dan masukkan 2 sudu susu cair dan kacau.. susu yang selebihnya dibiarkan dahulu...
masukkan rempah briyani ke dalam bahan tumisan dan kacau rata.. dan masukkan potongan tomato.. biar mesra kejap.. kemudian masukkan tulang ayam.. kacau dan masak hingga naik bau...

masukkan beras dan kacau hingga terdengar bunyi kering.. masukkan semua yang lain bahan kedalam periuk nasi.. dan masukkan juga air serta sup bujut.. masak sampai mendidih.. kacau..

kemudian masukkan bahan B dan kacau rata..

bila rice cooker dah tunjuk tanda masak, bukak penutup.. kacau dan tutup semula.. biarkan selama 2-3 minit..



Ayam Briyani nie ikut mama nyer resepi.. sebab mama slalu sangat buat kat umah.. untuk resepi nasi tu sebab mcm pening jer dengar resepi tru fon.. tu yang search kat net jer..




ayam.. ikut nak masak banyak mane.. yang saye buat nie 1/2 ekor jea.. tp belah kecik...

bahan A

5 sudu besar minyak sapi
2 biji bawang besar.. dihiris nipis
5 - bunga cengkih
1 batang - kayu manis
3 biji buah pelaga

bahan kisar

6 ulas bawang putih
1/2 cawan badam
1 inci halia
12 cili kering
2 biji tomato... di potong dadu
1/2 cawan yogurt
1 ikat daun ketumbar
4 sudu besar rempah briyani Adabi
garam secukup rasa


tumiskan bahan A sehingga naik bau... dan tuangkan bahan kisar dan kacau sehingga berbau wangi.. masukkan rempah briyani dan sedikit air..

kacau dan biarkan mendidih.. kemudian masukkan badam dan daun ketumbar.. biarkan lagi mendidih...

last.. masukkan tomato dan yogurt.. biarkan mendidih sekejap dan tutup api...

hidangkan...


sayur campur

papa tot tak suke acar sayur kuning, acar buat dan ape jenis acar pun.... jadi disebabkan mesti ade sayur maka buat sayur campur je la..

potong kobis + carrot

potong daging lembu kecik2.. buat rencah..

cara nak masak tumiskan bawang putih + bawang merah... dan masukkan daging dan kacau sampai masak.. kemudian masukkan sayur.. sambil kacau masukkan sikit pasti sedap @ garam.. dan kacau lagi sampai masak.. itu jea..


selamat mencuba....
Dikuasakan oleh Blogger.