Resepi : Kek Lumut


dah lame nak try kek nie.. sejak 1st time rasa.. memang sedap! dan yang tekejut tu bile tau ramuannyer termasuk seri kaya dan horlicks.. lain dari yang lain.. kalau tak silap resepi asal dari Indonesia.. dan asalnyer jugak tak gune horlicks.. tapi tepung almond.. tapi sekarang sangat popular sebagai kek dari sarawak.. tau - tau jer la kalau kek dari sana.. sure marvelous.. 


tapi ape pun resepi nie memang menarik.. cume dulu mase browse cari resepi manjang dpt yang kene kukus sampai 4 jam.. mmg potong la.. dah ntah macam mane dapat kat email rasanya.. katanya 1/2 adunan, dan hanya memerlukan masa selama 2 1/2 jam untuk mengukus.. itu memang menarik.. so maka haruslah dicuba kan...






bahan A (ayakkan sekali)

1 cawan horlicks
1 cawan tepung gandum 

bahan B

4 biji telur (gred A)
250 gram butter
1/4 cawan susu pekat manis
4 sudu besar seri kaya 
3/4 gula halus (saya kurangkan pada 1/2 cup sahaja)
1 sudu besar pewarna hijau
1 sudu kecil perisa pandan
1 sudu kecil esen vanila





pukul butter dengan gula halus sehingga kembang dan berkrim (macam nak buat buttercream tu), kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji dan kacau hingga sebati.

masukkan lagi susu dan seri kaya, kacau sehingga rata, kemudian masukkan bahan A dan gaulkan hingga sebati..

masukkan pewarna dan esen pandan & vanilla dan kacau sehingga bercampur sebati semuanya..

tuangkan adunan ke dalam loyang dan kukus selama 2 1/2 jam (tambahkan air  ke dalam pengukus dari semasa ke semasa)

keluarkan, sejukkan dan hidangkan... 

bulan posa nie memang sesuai sangat di buat pemanis mulut..


* kalo sape yang penah makan brownies kukus kartika sari.. esp yang perisa butter atau ketan keju.. tekstur kek die sama lah.. tu yang jadi excited nak buat selalu.. 

selamat mencuba!
[ Klik Disini ]

Dikuasakan oleh Blogger.