Inspirasi Tutorial : Bunga Ros FondantKadangkala kita menginginkan kek yang cantik dan menawan pada hari perkahwinan, namun kosnya agak tinggi, maklumlah, tak mudah nak membuatnya ditambah lagi dengan kos barang yang meningkat dan masa yang lebur dalam merealisasikan impian mempunyai kek yang cantik itu.

Tapi, kalau anda nak tahu, anda pun boleh buat sendiri sebenarnya, salah satu contoh design kek yang popular pada hari perkahwinan ialah tema bunga ros, samada dari buttercream ataupun fondant

Untuk mempelajari teknik membuat bungan ros dari buttercream mungkin agak mencabar dan mengambil masa, apakata anda cuba cara ini. anda boleh berlatih dan siapkan bunga ros ini dalam tempoh seminggu sebelum majlis, pastikan ianya kering, dan sehari sebelum majlis, hanya letakkan buttercream pada kek 2, 3 atau pun 5 tingkat, dan anda boleh mula melekatkannya. 

Dengarnya mudah bukan? Memang mudah, Jom cuba.

Nota: Mohon practice dahulu yea. Jika anda nak jimatkan ratusan atau ribuan ringgit untuk bajet kek perkahwinan, apasalahnya practice dahulu beberapa bulan sebelumnya. 


Dikuasakan oleh Blogger.